Pár szó a kutyák oltásairól:

Mikorra a kiskutya 6 hetes lesz, kezd el csökkenni az a természetes védettség, amit a kutyakölykök születéskor anyjuktól kapnak. A kezdő oltások beadását általában ekkor kezdik el a kiskutyáknál. A teljes védettséget nyújtó oltási sor 6-7 db oltásból áll, ezt követően már csak emlékeztető oltások szükségesek évente a kutya élete végéig. Minden esetben az állatorvos által ajánlott oltási programot kövessük!

Az alábbi gyakori és/vagy súlyos betegségek megfelelő vakcinázással jó eséllyel megelőzhetők:

Szopornyica: A kutyák egyik rendkívül fertőző betegsége, hevenyen lezajló, néha elhúzódó lázas betegség, amely főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában, és idegrendszeri, ritkábban bőrtünetekben jelentkezik. A betegség ellen az alapimmunizálás, majd az ismétlő oltások beadásával lehet védekezni. A kutyák orr- és szemváladékával terjed.

Fertőző májgyulladás: A fertőződés a kutyák közötti érintkezéssel, váladék útján, fertőzött vizelettel történik. Májkárosodást, szemkárosodást és légzési nehézségeket okoz, súlyos esetben végzetes lehet. Az oltás nyújtja a legjobb védelmet, amit szintén alapimmunizálással lehet elérni kedvencünknél, majd pedig az ismétlő oltásokkal tarthatjuk fenn.

Parvovírusos bélgyulladás: A kutyák egyik legveszélyesebb vírus okozta fertőző betegsége, mely fertőzött kutyák bélsarával terjed, a vírus pedig több hónapig is fertőzőképes maradhat a környezetben. Tünetei a magas láz, az elesettség, a hányás és a hasmenés. Alapimmunizálás és ismétlő oltások szükségesek a teljes védelemhez.

Leptospirosis: Ez a világszerte egyik leggyakoribb, embert is veszélyeztető baktériumos fertőzés a vesét és a májat támadja meg, amely végzetes szervelégtelenséghez vezethet. Bár inkább a trópusokon jellemző, hazánkban évente 30-40 humán esetet diagnosztizálnak. A fertőzött állatok a vizeletükkel ürítik a baktériumokat, tehát a fertőzés a szennyezett talajjal vagy az alommal való érintkezéssel is bekövetkezhet. A vadász– és a terelőkutyák, valamint a gazdaságokban élő állatok fokozottan veszélyeztetettek. Ugyanakkor a kirándulni járó kedvencek is ki vannak téve a fertőződés lehetőségének, hisz a pocsolyából felvehetik a baktériumokat. Tehát fontos minden kutyus oltása ez ellen a kórokozó ellen, hisz a humán fertőződés elkerülhető ezzel. Az évenkénti oltás mindenképpen szükséges az alapimmunizálás után.

Veszettség: A legismertebb vírusfertőzés az embert és szinte minden emlőst veszélyeztet. A kórokozó a fertőzött állatok (borz, róka, mosómedve és denevér) nyálával terjed harapás okozta seben, vagy a bőrön lévő sérülésen keresztül. A vírus a központi idegrendszert támadja meg, a betegség pedig gyógyíthatatlan. Magyarországon jogszabályi előírás, hogy minden kutya az első évben kétszer (15-16 hetesen, majd az első oltáshoz képest 6 hónapon belül), majd évente ismételve kötelező veszettség elleni oltást kapjon. Magyarországon a macskák veszettség oltása ugyan nem kötelező, viszont azt érdemes tudni, hogy humán veszettség esetek veszett macskáktól fordultak elő. Ezért –főleg a kijáró macskákat- célszerű lenne oltatni.

Kennelköhögés: Az emberi influenzához hasonlóan ez a rendkívül ragályos légzőszervi fertőzés is könnyen terjedhet egyik kutyáról a másikra. A megbetegedés első jeleként a kutyánál heves, száraz köhögés alakul ki. Az oltás kötelező, ha kutyánkkal rendszeresen járunk nagyobb kutyatársaságba, például kutyaiskolába, kutyafuttatóra, vagy ha kutyapanzióba adjuk. Az orrba adandó vakcinát a kutya egyik orrnyílásába kell cseppenteni, amely 12 hónapon át aktív immunitást alakít ki a kennel köhögés két fő kórokozója ellen.

Lyme kór: Kórokozóját a kutyákra, más állatokra és az emberekre a kullancsok viszik át szintén. Ezért a betegség miatt is hangsúlyozandó a kullancsok elleni hathatós védekezés spot-on, nyakörv vagy rágótabletta formájában. Nagyon sok kutya nem mutat klinikai tüneteket (ízületi gyulladás, bénulás), ám a betegségnek így is súlyos következményei lehetnek a négylábú egészségére nézve.

 

Dr. Koltai Krisztina
Miklósvet Állatkórház © 2017