Fogkövesség


A fogkövesség a kor előrehaladtával egyre gyakrabban kialakuló probléma kutyáknál. Kistestű egyedekben és egyes fajtáknál, már fiatalabb korban is jelentkező elváltozás. A táplálék felvételét követően ételmaradék (lepedék) borítja a fogak felszínét. A lepedékképződés a fogkőképződés melegágya. Fogkő akkor keletkezik, ha a nyálban lévő ásványi sók kicsapódnak a foglepedékben. Sajnos, arra hajlamos egyedeknél, fajtáknál (yorkie, westi, uszkár) jó minőségű táppal történő táplálás mellett is óhatatlanul kialakul a folyamat és a kutyus rendszeres fogkő eltávolításra szorul.

A fogkövesség elhatalmasodása az esztétikai problémán (sárgásbarna elszíneződés, szájbűz) túl egészségügyi gondokat is okozhat, kezdetben ínygyulladás, ínysorvadás, majd a fogak meglazulása, szuvasodása, kihullása a következmény.

A fogak rendszeres ellenőrzése mellett az arra hajlamos egyedeknél, egyéb preventív készítményeket is ajánlunk pácienseinknek a fogkőképződés megelőzésére. A kialakult fogkövességet altatásban ultrahangos készülékkel távolítjuk el, az állapot súlyosságától függően egyéb kezelés előírása mellett.

 

Dr. Koltai Krisztina
Miklósvet Állatkórház © 2017