Minden gyógyszerbeadás, minden altatás, minden műtét jár némi kockázattal, Előfordulhatnak nem várt események, szövődmények, melyek sajnos a leggondosabb ellátás mellett is jelen vannak. Fontos, hogy még az úgynevezett „rutinműtétek” sem minden állat esetében egyforma előkészületeket, és utókezeléseket jelenthetnek. Az állat általános egészségi állapotától függően minden részletet érdemes előre megbeszélni kollégáinkkal.

Műtét előtt:

A műtétek előtt rendelőnkben lehetőség van egy általános betegvizsgálatra annak megállapítására, hogy jár-e az adott állat esetében valamilyen különös kockázattal az adott beavatkozás, illetve, hogy szükséges-e a műtét előtt valamilyen előkészítő kezelés, vagy további vizsgálat (vér, vizelet, rtg., ultrahang …).

Az előjegyzett (nem sürgősségi) műtéteket mindig éhgyomorra végezzük. Ez azt jelenti, hogy kutya-macska esetében 12 órával a műtét előtt nem ehet az állat, csak folyadékot fogyaszthat. A műtét előtti 1-2 órában már a nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása is kerülendő. Azért van szükség erre az óvintézkedésre, mert az altatószerek hánytathatnak, és egy bódult állat esetén ez félrenyeléses tüdőgyulladás kialakulásának veszélyével jár.
Ha az állat valamilyen korábbi műtétjénél komplikációk léptek fel, vagy valamilyen gyógyszerrel szemben tapasztaltak allergiás reakciót, feltétlenül műtét előtt jelezzék.

Műtét után:

A műtött állatokat éber, de még az altatószerektől enyhén bódult állapotban adjuk haza, ezért fontosak a következők:

• Amennyiben megoldható, a hazaszállítás autóval történjen.
• A műtéten átesett állatokat otthon felügyelni kell. Zárt; télen fűtött helyiséget kell biztosítani nekik a műtétet követő 24 órában
• A bódítást követően előfordulhat hányás, remegés.
• Műtét után az állatoknak elsősorban nyugalomra van szüksége. Mivel az altatás következményeként a testhőmérséklet szabályozása nem működik tökéletesen, fontos, hogy szobahőmérsékletű, nem hideg, nem huzatos helyen a földre helyezett, jó hőszigetelésű padozaton ébredezzenek tovább otthon.. Csupán a betonra, vagy járólapra helyezni nem szabad az állatokat, mert azok vezetéssel elvonják a hőt, mely kihűléshez, következményesen pedig az állat elvesztéséhez vezethet.
• Etetni, itatni csak akkor szabad, ha már teljesen magukhoz tértek.. Egyedeként változó az ébredési idő hossza, több órát is igénybe vehet kortól, általános állapottól függően
• Mivel az ébredés után sokszor nem megfelelő a mozgáskoordinációjuk a kutyáknak/cicáknak, esetleg támolyogva mászkálnak, ilyenkor fontos, hogy ne tudjanak valamilyen berendezési tárgyat magukra borítani, esetleg leesni valahonnan (pl. ágyról).
• A műtéti sebet védeni kell. Az állatok ösztönös viselkedése, hogy sebeiket nyalogatással „tisztogatják”, azonban ezt meg kell akadályozni, mert a közhiedelemmel ellentétben nyáluk nem gyógyít, sőt elfertőzi a sebet. Ez ellen általában műtéti védőgallérral vagy műtéti ruhával védekezünk. Arra is vigyázni kell, hogy a beteggel együtt tartott másik állat ne segíthessen be az “ápolásba”.
• Az állat rendszerint kap a rendelőben antibiotikumot, és fájdalomcsillapítót. A műtét napján további gyógyszerekre általában nincs szüksége. Ha a későbbiekben gyógyszeres kezelés szükséges, arról részletes tájékoztatást adunk.
• A műtétek utáni kontrollvizsgálatot az operáló állatorvossal megbeszélt időpontban szükséges elvégezni.
• A varratszedésre általában a műtét utáni 10-14. napon kerül sor.
• A műtétek után előfordulhatnak komplikációk. Ezek közül a leggyakoribbak a műtéti seb duzzanata, kipirultsága, esetleg váladékozása. Ez adódhat a seb nyalása, dörzsölése, vakarása miatt, de előfordulhat egyedi érzékenység a felhasznált varróanyagokkal szemben is. Ilyen esetben célszerű a műtétet végző orvossal a sebet kontrollálni és a további teendőket megbeszélni.

 

Dr. Koltai Krisztina
Miklósvet Állatkórház © 2017