A babéziózis kutyák életveszélyes megbetegedése, amelynél a kutya vörösvérsejtjeit egysejtű élősködők támadják meg, majd elpusztítják azokat, hasonlóan az embernél fellépő maláriához. Az Európa szerte előforduló megbetegedés okozója leggyakrabban a Babesia canis, e mellett más Babesia fajok előfordulásával is számolnunk kell.

 Terjesztőik a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és a barna kullancs (Rhiphicephalus sanguineus) nevű élősködők. A babézia a kullancs rögzülése után nem azonnal fertőzi meg az állatot, ehhez 2-3 napra is szükség lehet. A fertőzés és az első tünetek megjelenése között általában 5-7 nap telik el, de ez akár 3 hétre is megnyúlhat.

A betegség tünetei a fertőzés súlyosságától és kutyája immunrendszerének állapotától függően eltérőek lehetnek. 

A megbetegedés általában heveny módon zajlik, magas láz, étvágytalanság, bágyadtság és igen gyors kondíció- és súlyvesztés lép fel. További lefolyásban a fertőzöttség és a vörösvértestek szétesése vérszegénységet és sárgaságot vált ki, amit vörös vagy barna színű vizelet kísér és veseelégtelenséghez vezethet. A beteg kutyák kezelés nélkül néhány nap alatt elpusztulhatnak. Az életben maradottak között hetek alatt súlyos veseelégtelenség léphet fel. Az idült babesiosis hetekig-hónapokig tarthat, miközben az étvágytalan, vérfogyottá váló kutya lesoványodik, veséje károsodik.


Mivel ez a betegség életveszélyes, nagyon fontos, hogy a kutyát megvédjük a kullancscsípéstől és ezáltal a fertőzéstől. Ez annál is fontosabb, mivel Magyarországon az elmúlt években a közönséges kullancs és általa a babéziák egyre nagyobb tért hódítanak és egyre több kutyát betegítenek meg. Napjainkban az ország bármely pontján, ma már nem csak a kullancsok tavaszi és őszi aktivitásának az időszakában, hanem mind gyakrabban késő ősszel és télen is előfordulhat fertőződés.

 

Dr. Koltai Krisztina
Miklósvet Állatkórház © 2017-02-17

Rendeléseinken orvosaink szívesen segítenek a megelőzésben.